Landscape Design

BELEIDSPLAN STICHTING DE BLEEK 2020 – 2030

Vastgesteld 30 november 2019

Een beleidsplan dat 5 tot 10 jaren omvat kan in de 1ste 5 jaar concrete doelen stellen en verder alleen voorzien in de richting wélke wij als stichting willen inslaan en hóe we daaraan al werkende weg invulling willen geven. De vraag waar we op dit moment staan gaat hieraan vooraf. Daarom eerst een schets hiervan.

Waar staan we?

Onze Stichting is naar de wens van erllater G.P Valkering en zijn vrouw Klazien Valkering-Kuijs  opgericht in 2003 en zij bestaat nu 16 jaar. Zij heeft een ANBI status. In het bestuur zitten naast “familie” bestuurders,  3 nieuwe externe bestuurders.

De doelstelling heeft als vertrekpunt cultuur/historie/natuur en streeft het behoud, beheer en verwerving na van gronden en opstallen in het Binnenduinrandgebied, in het bijzonder in Egmond en De Bleek. Anno 2019 omvat onze Stichting het oorspronkeijke erfgoed met de bleekvelden en enkele stukjes land gelegen op de Bleek ca 11 ha omvattend.

De volgende generatie is ondertussen betrokken bij werkzaamheden van de Stichting. Tenminste 1x per jaar is er een familiewerkdag voor de stichting en de camping waar praktisch alle neven en nichten aan deelnemen. Ook zijn zij betrokken bij de jaarlijkse open dag.

Stichting De Bleek is de pioniersfase voorbij en heeft ondertussen vorm gekregen.

Doelstelling komende 5- 10 jaar

De doelstelling is helder en nog steeds geldig:  behoud, beheer van de cultuur- en natuurhistorische waarden, en verwerving van gronden/opstallen in het binnenduinrandgebied. Bij verwerving hoort de kwalificatie dat sprake moet zijn van “cultuur/natuur historisch belangrijke stukken”.

Behoud, beheer komende 5-10 jaar

Tot nu doet de familie dit. Het betreft onderhoud van erf, land, en geriefhoutbos. Waar dat kan neemt de 2e generatie van de familie deel aan de werkzaamheden. Het voornemen is dit nog 5 jaar volledig in eigen handen te houden, met nog een perspectief op 10 jaar.

Verwerving gronden/opstallen

Tot nog toe is verwerving van grond door afzonderlijke familieleden gebeurd. Deze gronden zijn (nog) niet ingebracht in de stichting.

Voor de komende 5-10 jaar geldt dat alleen gronden/opstallen worden verworven als zij  “historisch belangrijk zijn in het Binnenduinrandgebied” in de Egmonden. Aktiepunt voor alle bestuursleden. De Stichting kan overigens alleen zelf gronden verwerven als er financiële middelen zijn.  

Samenwerkingsvormen

De gronden van Stichting De Bleek liggen aansluitend aan het PWN gebied, die met het duingebied het beheer heeft over Natura 2000 gebieden. Bezien zal worden of er een strategische samenwerking kan worden gestart. Ook zal worden onderzocht of er andere opties voor samenwerking voorhanden zijn.  

Recreatie meer benutten?

De Gemeente Bergen wil als recreatiegebied aantrekkelijker worden door kwalitatief hoogwaardiger accommodatie.  Met de verwerving van de aanpalende boerencamping door de Fa N.A. Valkering spelen we hier op in. Het doel is deze boerencamping te ontwikkelen naar natuurcamping waarbij de voetprint zoveel als mogelijk wordt verminderd en zo goed als mogelijk aansluit op ons erfgoed.

Financiering

Stichting De Bleek draait volledig op inbreng van familieleden. Andere inkomsten bronnen zijn nodig. De beleidsperiode zal worden benut om te zien waar andere financieringsmogelijkheden liggen met het oog op de continuiteit van de Stichting. Akties daartoe zijn uitgezet.

Externe omgeving

We zullen op actuele ontwikkelingen in de omgeving reageren als dit de doelstelling van onze Stichting raakt. Zie ook doelstelling Recreatie.

Om ons te verbinden met de omgeving zal er jaarlijks een Open Dag zijn voor ons netwerk. 1 x per 4/5 jaar zullen we een burendag organiseren.  

Bestuur

Naast de familiebestuurders hebben de externe bestuurders grote toegevoegde waarde. Nieuwe toetredende familiebestuurders worden getoetst op hun commitment aan de doelstellingen van de stichting. Voor de externe bestuurders is met name hun expertise relevant voor benoeming in het bestuur.

In 2025 wordt het beleidsplan geevalueerd en geactualiseerd.

Het Beleidsplan is opgesteld naar aanleiding van vragen waarover het Bestuur enkele keren heeft gediscussieerd. Deze vragen zijn onderstaand weergegeven.

Te beantwoorden vragen:

  • doelstellingen voor de komende 5 tot 10 jaar
  • hoe organiseren we behoud en beheer
  • gaan we actief/passief grond/opstallen verwerven
  • met welke organisaties willen we samenwerken
  • willen we actiever worden in de recreatie
  • hoe gaan we alles financieren
  • willen we reageren op externe ontwikkelingen en zo ja hoe
  • benodigde bestuurlijke en vaktechnische expertise